Medlemmar

Historia

Bakgrund

Anne Marit Bergheim, Solveig Heilo, Turid Jørgensen och Marianne Sveen bekantade sig med varandra medan de läste på musikskola i Oslo 2004. Med instrument från Anne Marits källare – djembetrummor, ett dragspel, en flöjt och en mandolin – började gruppen arrangera folkinfluerade låtar utifrån låttexter som legat hemma i kollegan Mats Rybøs byrålådor. Gruppnamnet tog de från den tecknade serien ”Katzenjammer Kids” (på svenska ”Knoll och Tott”).

”Vi var väldigt irländska i början”, säger Turid. ”Men världen vi har sett och platserna vi har besökt har förändrat oss helt”. Som ett resultat är musiken idag en kombination av bland annat folk, pop, rock, country och balkansk musik.

”Le Pop” (2008)

Bandet gav ut sitt första album ”Le Pop” den 29 september 2008 på Propeller Recordings. Albumet producerades av Kåre Christoffer Vestrheim & Mike Hartung. Det gick in som 9:a på norska albumlistan och stannade där i tre veckor. Skivan fick också en nominering vid Spellemannprisen samma år. En nyutgåva släpptes 2010 som innehöll låten ”Demon Kitty Rag”.

”A Kiss Before You Go” (2011)

På uppföljaralbumet “A Kiss Before You Go”, som släpptes den 9 sepember 2011, var medlemmarna själva aktiva i låtskrivandet. Bland annat skrev Solveig låten ”Lady Marlene” med Metallicas ”Master of Puppets” som grund i verserna. Albumet möttes av många positiva recensioner av kritiker och låg 6:a på norska albumlistan i hela nio veckor. I maj 2012 hade skivan sålt guld i Tyskland, d.v.s. 100 000 sålda exemplar.

Børge och Akerø

Børge & Akerø Utav Katzenjammers dryga 30 instrument är deras balalaikabas det kanske mest uppmärksammade. Den ursprungliga balalaikan kallade bandet för Børge och användes fram till att han började bli sliten. Numera är det Akerø som får stå i rampljuset. Han har dock redan lyckats tappa ena ögat.

Klicka på bilden till höger för att se dem i större version.

Soloprojekt

Dandylion "Images Under Construction" Marianne började under 2011 att producera material på egen hand under namnet Dandylion. Det pågående projektet ”Images Under Construction” är ett album som släpps i tre delar; del 1 kom den 30 december 2011, del 2 den 11 maj 2012 och sista delen planeras släppas i slutet av 2012. På albumet har Marianne arbetat med Kåre Vestrheim, Espen Berg, Marit Larsen, Odd Nordstoga, TNT, Bjørn Johan Muri, HP Gundersen och Maria Haukaas Mittet.

Mer info på dandylion.no.

Solveig Heilo "Hold On" Solveig har även släppt sin cover på SBTRKT-låten ”Hold On”. Det började med att hon en januaridag 2012 kände sig uttråkad hemma i sin lägenhet. Hon framförde låten på de instrument som fanns till hands, bland annat en pappkartong som bastrumma, och mixade alltihop med Ableton Live. Fansen uppskattade låten och man släppte den via iTunes den 17 februari.

Se den självinspelade videon här.